In juni verschijnt ‘Verdrongen verleden. De 16e (Ierse) Divisie in Vlaanderen – 1917‘ van Jan Huijbrechts.
De Grote Oorlog eindigde bijna een eeuw geleden, maar de rol die nationalistisch, katholiek Ierland in dit verschrikkelijke conflict speelde blijft tot op de dag vandaag een gevoelig thema. Het verhaal van de 16e (Ierse) Divisie, de belangrijkste bijdrage van nationalistisch en katholiek Ierland tot de Britse oorlogsinspanning, illustreert op een dramatische wijze de complexiteit en de tegenstrijdigheden van het Ierse engagement in de Eerste Wereldoorlog.
De 16e (Ierse) Divisie kende triomf en tragedie aan het westelijke front. Een groot gedeelte van deze gebeurtenissen speelden zich af in Vlaanderens velden. Ze boekte, samen met haar ideologische opponent – de 36e (Ulster) Divisie – een spectaculaire overwinning met de inname van Wijtschate op 7 juni 1917 maar beleefde een paar maanden later, opnieuw samen met de 36e Divisie, ook één van haar grootste tragedies bij de zinloze strijd rond de Frezenberg. Dit boek focust niet alleen op wat er toen gebeurde maar geeft ook duiding bij het ontstaan én de teloorgang van deze, in meer dan een opzicht bijzondere eenheid. Ierse katholieken en nationalisten hadden in 1914 en 1915 met duizenden vrijwillig dienst genomen in het Britse leger in de hoop op die manier het al bijna afgeronde politieke proces dat tot zelfbestuur voor Ierland moest leiden, te bespoedigen. Toen diegenen die het geluk hadden de hel te hebben overleefd naar huis terugkeerden, kwamen ze in een land terecht dat ze nauwelijks herkenden en dat het liefst zo snel mogelijk hun inzet vergat. Tot voor kort werd hen zelfs een plaats in de officiële Ierse geschiedschrijving ontzegd. In ‘Verdrongen Verleden’ vindt u hun ongecensureerde en vooral tragische verhaal…
Jan Huijbrechts (°1962) is master cultuurwetenschappen en publiceerde een twintigtal meestal militair-historische studies. Dit boek is het resultaat van twee van zijn passies: Ierland en de Eerste Wereldoorlog. In de meer dan dertig keer dat hij op het Groene Eiland verbleef probeerde hij een dieper inzicht te verwerven in het boeiende en soms dramatische verhaal van het land en volk. Ierland en de Ierse geschiedenis kennen, net als de geschonden frontlandschappen van de Eerste Wereldoorlog, intussen nauwelijks nog geheimen voor hem.